Pusztamérges sík, homokos vidék. Szegedtől 42 km-re, Kiskunhalastól 30 km távolságra található. Csongrád megye legnyugatibb települése. Megközelítése a Baja - Szeged 55-ös számú úttól Öttömös felé letérve (10 km) a legegyszerűbb. Jól megközelíthető a Szegedet Kiskunhalassal összekötő fő közlekedési útvonalon is. Budapest irányából autópályán Kiskunmajsa felé letérve a várostól 23 km-re DNY-i irányba haladva érjük el az 1100 lelkes kis települést.

Neve korábban Asszonyszállása, majd Mérges puszta volt, később cserélődött fel a településnév két része. Pusztamérges kialakulását, létét egyedül a szőlőtermesztésnek köszönheti. A térség talaja, a napsütéses órák magas száma, eleve meghatározza az itt termeszthető növénykultúrák körét. A térségben főleg gyümölcsöt, zöldséget, szőlőt termesztenek. A falut hajdanán nagy szőlőtáblák vették körül, mára ezek száma jelentősen lecsökkent. A magánkézben lévő pincékben viszont most is érik az európai hírnevű Pusztamérgesi Rizling, melyet feltétlenül érdemes megkóstolni az erre járó vendégnek!

Községünk a dinamikus fejlődése és az elért eredményei alapján vált ismertté hazánkban és a határainkon túl is. Hírét a Pusztamérgesi Rizlingnek, a jó homoki bornak köszönheti. Hazai és nemzetközi elismerést bizonyító díjakat is magáénak tudhat ez a kis közösség:

  • 1995-ben Európai Falufelújítási díj
  • 1996-ban "Virágos Magyarországért" verseny I. helyezés
  • 1997-ben Virágos Európáért elnevezésű verseny III. helyezés

Esztétikus, rendezett, tiszta falunk megőrizve alföldi tájjellegét igen sok látogatót vonzott a '90-es években népszerűvé vált falusi turizmusnak köszönhetően.. Együttműködve a régió településeivel többnapos program kínálat biztosítható a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak - ebben helyileg főként a falusi vendéglátás szállásai lehetnek a vendégek szolgálatára.

 

Időjárás

booked.net

Havi Mini Eseménynaptár

Látogatóink

Flag Counter

Go to top