Tartalomjegyzék

 A "Cselekvő közösségek" pályázat keretében megvalósított helyi programjaink 2018. tavaszától

A programok - időpontjain kívül - azok jellege is szerepel. A felhívások, meghívók mellett ismertetésre kerülnek a folyamat várható hatásaival és kapcsolódó rendezvényeivel egyetemben. Az eseményekről a dokumentálhatóság

 

Virtuális emlékkönyv megbeszélés

Az esemény 19.30-ra volt meghirdetve a Pusztamérgesi Szakközépiskolai Kollégium melletti szervízútnál. A megemlékezésre folyamatosan érkeztek a lakosok. A legfiatalabbtól az idősebbekig. Mindenki örült a személyes találkozásnak, hiszen március óta ez volt az első olyan nyilvános esemény, amelyen részt tudtak venni  a lakosok, a márciusban kialakult vírus helyzet miatt. A legkisebbek a Szakközépiskola melletti füves foci pályán játszottak, örültek a találkozásnak, az idősebb korosztály is megtalálta a hangot egymás között. Közben halk zene szólt, amely fokozta a megemlékezés hangulatát. A 20.20 perckor kezdődő tűzgyújtásra már szép számban gyűltek össze a tábortűznél. Fontosnak tartottuk, hogy a kezdéskor már este legyen- a tűz hangulata és látványa sötétedés után érezhető át igazán. Az egy időpontban való tűzgyújtás pedig még inkább erősíti a közösséghez tartozás érzését.
A tűz mellett gyertya  és  mécses gyújtására is lehetőség volt, amely szintén fokozta az est hangulatát. 20.20-kor lángra lobbantottuk az összetartozás tüzét. Néma csendben, halk zeneszó mellett szemet gyönyörködtető volt a magasba felcsapó lángok látványa.  Nagyon meghitté varázsolta a közösségi hangulatot. Egy újabb közös élmény, mellyel erősödik a lakosság közötti összetartozás. Egy rendkívül jó hangulatú estében volt részük a programon résztvevőknek.

 

Virtuális emlékkönyv megbeszélés

A virtuális emlékkönyv megbeszélést a Móra Ferenc Művelődési Házban hirdettük meg a lakosok részére 17 órai kezdettel. Mivel ez volt az első virtuális emlékkönyv megbeszélés, ezért mindenki figyelemmel, érdeklődve állt hozzá. Ismét egy remek alkalom, ahol a közösségi hovatartozás, az emberek közötti kapcsolat erősödik, akár új emberi, közösségi kapcsolatok születhetnek. Először magáról az emlékkönyv fogalmáról, jelentéséről esett szó. Ezáltal a régi emlékek is felelevenedtek, hiszen az idősebb generációnak régi szép emlékeik vannak az emlékkönyvek kapcsán. Az emlékkönyv tartalmi összetételének átbeszélése volt a központi téma. Miről is szóljon, mit tartalmazzon, mit foglaljon magába az emlékkönyv. Természetesen Pusztamérges, településünk köré fog rajzolódni mind a régmúlt, mind a jelen eseményei egyaránt. A címe önmagáért is beszél. Az emlékkönyv fogalma alatt manapság elsősorban a nevezetes események, híres emberek születésének, halálának kerek évfordulója alkalmából kiadott műveket általában visszaemlékezéseket és tanulmányi-gyűjteményeket értjük. Hosszas latolgatás után, egymás véleményeit szem előtt tartva, szeretnénk, hogy ez a virtuális emlékkönyv minden generáció érdeklődését felkeltse, könnyen hozzáférhető, áttekinthető legyen. Pusztamérges emlékeit, értékeit bemutató fényképeket, hozzájuk tartozó kis leírásokat, településünk programjairól, pályázati programok megvalósulásáról készült fotókat, rövid leírásokat közvetítene a lakosok fele online felületen keresztül. Ezáltal tovább erősödne a településünkön élők közötti kommunikáció, kapcsolatfenntartás. Egy rendkívül tartalmas délutáni programban volt része az egybegyűlteknek.

 

Kalendáriumi ülés

Településünk polgármesterének, az ülésen megjelentek közreműködésével a központi téma a 2020-as kalendáriumi könyvbemutató megszervezése, átbeszélése volt. Az évkönyv tartalmi jellege milyen hatással lesz a közösségi életre, a kapcsolatok miként erősödnek. Cselekvő magatartást alakít ki, örömteli tevékenységekre ad lehetőséget. Elősegíti, hogy a települést érintő információk eljussanak a közösséghez, nyilvánosságra kerüljenek, ami által a közösségi identitás erősödik, inspiráló légkör alakul ki. A könyvbemutatót plakáttal, lakossági felhívással, szórólappal hirdetnénk meg. Egy délutáni időponthoz kötnénk ezt az eseményt - korábbi rendezvényeink számbavétele alapján - hogy a lakosok számára ideális legyen, esetleg még a hétvége is szóba került. (ennek tisztázására még sor kerül)

A bemutató tematikájának átbeszélése, forgatókönyve. Mivel ez az első kalendárium, ami a településünkhöz kapcsolódik, ezért mindenképpen olyan bemutatót szeretnénk, ami összekovácsolja az itt élő embereket. Közös találkozás, beszélgetés lehetőség a kapcsolat fenntartására, annak erősítésére.
A 2021-es kalendárium kapcsán is felvetődött néhány kérdés, ötlet, javaslat. Mindenképpen fontosnak tartjuk a lakosok véleményét, ezért fő véleményformálónak mindenképpen az első kalendárium véleményezését tartjuk majd szem előtt. Természetesen más véleményformáló eszközöket is alkalmazni fogunk. Ehhez a soron következő kalendáriumi ülések rendkívül segítségünkre szolgálnak. Megfogalmazódott a jelenlévőkben, hogy ezt a feladatot részfolyamatokra osztják, állandóan fenntartott figyelemmel kísérik. Rendkívül fontos a lexikális rész és ugyanolyan súllyal kezelendő a 2020-as év is.


 

 Havas Mérges 2 - advent 4. hétvégéje

A Művelődési Ház előtt és a nagyteremben került megrendezésre. Az esős időjárás sem volt akadály, hogy a lakosság együtt ünnepelhessen, beszélgethessen. Településünk polgármestere köszöntője után a képviselő-testület tagjai gyújtották meg az adventi koszorú gyertyáit.
Ezt követően a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola tanulói moldvai táncokkal szórakoztatták a közönséget. A kör- és páros táncokon kívül a kettő ötvözetét is láthattuk egy nagyon látványos és színvonalas előadás keretében.
A Pom-Pom Együttes "Ajándékgyár" c. előadása következett sok játékkal és zenével, amely minden korosztálynak élményt nyújtott.
A Művelődési Ház előtt felállított rendezvénysátorban karácsonyi dalok kíséretében meleg tea, forralt bor és sütemények mellett tölthették együtt ezt a vasárnapot!

 

 Havas Mérges 1 - advent 3. hétvégéje

A két hétvégét felölelő programsorozat "nyitó" rendezvényének kedvezett az időjárás, hiszen szinte tavaszias időben köszöntötte a jelenlévőket településünk polgármestere, Dr. Papp Sándor. Ezután következett az adventi gyertyagyújtás, amelyben a képviselő-testület tagjai segédkeztek. Ezt követően a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola 1-2. osztályos tanulóinak zenés-verses műsorát tekinthettük meg.
Nemcsak a gyerekekre gondoltunk, akik a "Csodahegedű" c. vidám mesejátékot nézhették meg, hanem az idősebb generációra is, akik karácsonyi dalok kíséretében meleg tea, forralt bor és sütemények, szaloncukor, kürtőskalács mellett tölthették együtt ezt a vasárnapot. Remek hangulat kerekedett. Ismét egy alkalom, ahol a közösségi identitás erősödik.

 

Közlekedésbiztonsági program 2.

A program a Ruzsai Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde Pusztamérgesi Tagintézményében került megrendezésre. Mórahalomról Dr. Pőcze Tünde r.őrnagy tartott előadást a szabálykövető közlekedés biztonságáról, fontosságáról. A gyerekek érdeklődéssel figyelték végig az előadást. Játékosan, bábokkal került bemutatásra, miként közlekedjenek körültekintően, figyelmesen, biztonságosan. A rendőrautó bemutatása rendkívül tetszett a gyerekeknek.
Játékos feladatok, szituációk színesítették a programot. A résztvevő gyerekek a meglepetés csokoládé és dobozos üdítőn kívül kerékpárra szerelhető világítást (LED lámpa) kaptak, ezzel is sarkallva őket a biztonságos közlekedésre.

 

Bűnmegelőzési program 1.

A program a pusztamérgesi Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolában került megrendezésre. A tanulóknak Dr. Pőcze Tünde r.őrnagy (Mórahalom) tartott előadást a cigaretta, kábítószer, alkohol káros hatásairól, ezek megelőzéséről. Rengeteg hasznos tudnivaló, információ hangzott el a témával kapcsolatban, melyeket a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgattak végig. Feltehették kérdéseiket, tanácsot kérhettek.
A programon résztvevő diákok a meglepetés csokoládé és dobozos üdítőn kívül kerékpárra szerelhető világítást (LED lámpa) kaptak a biztonságos közlekedés elősegítése érdekében.

 

Lakossági kerekasztal (november)

Megbeszélésünkön a fiatalabb generáción keresztül az idősebbek is képviseltették magukat. A Cselekvési Tervhez igazodva igyekeztünk olyan plusz programokat találni, amely a lakosság igényeit tartja szem előtt. A rendezvénnyel kapcsolatos feladatok, programok megtervezése, kidolgozása volt a kiindulópont. Az elmúlt évekhez hasonlóan a már hagyománnyá vált helyi szokások, műsorok átbeszélése is központi témája volt a közös beszélgetésnek. A közös társasjátékozáson keresztül egészen a főzőkonyháig. A lakosok és a különböző csoportok, szervezetek szerepvállalása, hozzászólásai, ötletei kerültek megbeszélésre. Rendkívül jó hangulatú beszélgetős délutánban volt része az egybegyűlteknek.

 

Közlekedésbiztonsági program 1.

A program a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolában került megrendezésre az itt tanuló gyerekek számára. Mórahalomról Dr. Pőcze Tünde r.őrnagy tartott előadást a szabálykövető közlekedés biztonságáról, fontosságáról. A gyerekek érdeklődéssel figyelték végig az előadást. Megismerkedhettek a közlekedésben használt közúti jelzőtáblákkal, ezáltal betekintést kaphattak, mennyire fontosak ezek a biztonságos közlekedés szempontjából.
Játékos feladatok, szituációk, rejtvények színesítették a programot. A résztvevő gyerekek a meglepetés csokoládé és dobozos üdítőn kívül kerékpárra szerelhető világítást (LED lámpa) kaptak, ezzel is sarkallva őket a biztonságos közlekedésre.

 

HELYI ÉRTÉKTÁR - Elszármazottak

A vendégek, valaha településünkön élő személyek mosollyal, örömmel az arcukon érkeztek a Művelődési Házba. A vendégeket településünk polgármestere egy kis köszöntővel fogadta. A társaság gyorsan egymásra hangolódott, mintha csak tegnap találkoztak volna. A régi emlékek felidézése, régi fotók nézegetése sok ember szemébe könnyeket csalt. Rendkívül jó hangulat alakult ki. 12 órakor egy közös ebéd következett; közös koccintás a viszontlátás örömére.
14 órakor Éles István humorista műsorával kedveskedtünk meglepetésként az összegyűlteknek. A nevetés, a jókedv tovább fokozódott. Ezt követően még folytatódott a kötetlen beszélgetés, nevetés, jókedv. Az évek elteltek, de az összetartozás fontossága mindenkiben megmaradt. A vendégek, akik valamikor egy településen, egy összetartó közösségben éltek, nehezen búcsúzkodtak el egymástól.

 

Lakossági kerekasztal (október)

A Cselekvési Tervhez igazodva igyekeztünk olyan plusz programokat találni, amely a lakosság igényeit tartja szem előtt. A rendezvénnyel kapcsolatos feladatok, programok megtervezése, kidolgozása volt a kiindulópont. Az elmúlt évekhez hasonlóan a már hagyománnyá vált helyi szokások, műsorok átbeszélése is központi témája volt a közös beszélgetésnek. Ezen a kerekasztalos megbeszélésen a központi téma a november havi Szülők Bálja megbeszélése, melyet minden évben a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola javára rendeznek meg a lakosság, szülők, segítők bevonásával.
Ez a rendezvény rendkívül fontos a gyerekek szempontjából, ezért fontos a lakossági összefogás. Rendkívül közösségfejlesztést célzó tevékenység, melynek következtében a meglévő erőforrások felszínre kerülnek, az együttműködések következtében ezen erőforrások aktivizálódnak és minőségi változást hoznak a település közösségi életében.

 

Amatőr kakasok

Az alakuló "amatőr kakasok" összefogtak. A csoport nincsen létszámhoz kötve. Egy közös bábozást szerveztek, melyre szeretettel vártak minden kedves érdeklődőt. A Kacagó Bábszínház "Egyszer volt Budán kutyavásár" c. darabját tekinthették meg. A majdnem egy órás előadást mindenki nagy érdeklődéssel figyelte, hallgatta végig. Ez idő alatt kelt a finom tészta, hogy az előadás után egy "eszem-iszom" vidám, beszélgetős délutánban legyen része mindenkinek - a helyi cselekvő közösség tovább szélesedik, erősödik a közösségi identitás. A színdarabbal új tudást, ismereteket, kompetenciákat sajátíthattunk el. A közösségi életben aktívan részt vevő személyek összefogtak. Ezt követően kalács sütögetés következett. Közös beszélgetéssel zárult a délután, ahol a színdarab átbeszélése volt a központi téma.

 

Pusztamérges Kincsei - kiállítás

 Az előkészületek már hetekkel korábban megkezdődtek. Lakossági felhívással az értéktárgyak, hobbi és szabadidős tevékenységek, tárgyi és szellemi alkotások gyűjteménye, a kiállításra szánt darabok nagy számban érkeztek. A paravánok, asztalok, terítők a helyükre rendeződtek. A kiállítást segítők bevonásával az elképzelések átbeszélésével a kiállítás tematikája összeállt, melynek megvalósítása elkezdődhetett.
A koncepció lényege, fontossága nem az alkotás nagyságára, értékére, megalkotására volt mérvadó, az elképzelésünket mégis rendszerezni kellett. A terem bal oldalán kapott helyet a népi viseleteiről országszerte és a tengerentúlon is ismert Gárgyán Valéria, aki a rábaközi viselettől kezdve a szatmári viseleten át egészen a pusztamérgesiig mutatta be alkotásait. Szintén ezen az oldalon kapott helyet Papp Antal helyi alkotó, aki saját készítésű citeráival méltón képviseli településünket. A citerák melletti asztalon kapott helyet a "retro korszakot" felidéző régi rádiók, lemezjátszók, fényképezőgépek széles skálája, amelyek Császár Attila gyűjteményéből származtak. Egy szalagos magnón (!) hallgathatták a látogatók a régmúlt idő slágereit. Itt és a színpad előtt kaptak helyet a kézzel hímzett terítők és falvédők, amely régi kincseink széles repertoárját tárta a látogatók elé egy több évtizedes Csepel varrógép kíséretében.

Számos mai alkotói munka volt megtekinthető a gobelinektől (Juhász-Vedresné Gombor Ibolya alkotásai) kezdve egészen a papírfonásig, ami több helyi lakos kedvenc időtöltésévé vált az elmúlt hónapok alatt. A tudást számos közösségi összejövetelek alkalmával sajátíthattak el. Farkas Jánosné, Csala Istvánné, Csuka Sándorné papírfonásai a kosárkáktól kezdve a húsvéti nyusziig mind-mind egy remekmű, melyeket szívesen ajándékoznak egy-egy jeles alkalomra, mely büszkeséggel tölti el őket.

A terem jobb oldalán kaptak helyet egy régi tárlat dísztárgyai, amely több évtizedre visszamenőleg adnak látképet. A borszűrő, a mézpörgető, a vályogvető, a vajköpülő, az agyagozó korong, a szénvonó, a fa teknő, a tarhonya rosták még a fiatalabb generációt is meglepte, csodálkozva és érdeklődve haladtak végig a kiállításon. Szintén ezen az oldalon állítottuk ki Buknicz Péter kézzel készített sakk készletét és itt kapott helyet a több évtizeden át sikeresen működő "Őszikék" Nyugdíjas Klub fotógalériája, díjak, elismerő oklevelek sokasága.

A terem jobb oldalán középen Vas Sándor amatőr festő képeit csodálhatták meg. A kiállítás meghívott vendége volt Balla Vince, településünk díszpolgára, az ő értéktárgyai egy vitrinben voltak megtekinthetők, illetve asztalon láthattak számos (iskolás) osztálykönyvet az 1915-ös évekből, tanulmányi értesítőket az '50-es évekből, őstermelői igazolványt 1920-as keltezéssel. A kincsei között volt megtalálható a 2018-ban kiadott "Pusztamérges - Tudom, hogy honnan jöttem" című könyve. A szerző a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének birtokosa.

A fiatalabb korosztályt sem akartuk kihagyni a kiállításból. Ennek kapcsán a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolában és a Hétszínvirág Óvodában rajzversenyt hirdettünk - a gyerekek szívesen csatlakoztak az elképzelésünkhöz. A rajzverseny központi témája: "Miért szeretem Pusztamérgest?" A gyerekek egyedül ill. párokban dolgozhattak. Ötletes, szebbnél szebb rajzok születtek és kerültek bemutatásra.
A kiállítás eredményessége igazolja az erősödő közösségi identitást, a helyi nyilvánosság fejlődését, együttműködését a közjóért, a helyi cselekvők köre tovább erősödik az emlékek, fotók, régi és új tárgyak gyűjtésével, rendszerezésével.

 

BARANGOLÁS A MÚLTBAN - Pusztamérges és a borászat

A lakossági kerekasztal a Művelődési Házban valósult meg. Településünkön a borászatnak nagy múltja van, ennek kapcsán hirdettük meg lakossági felhívással a találkozót.Visszatekintés a múltba... szőlősgazdák meséltek településünk egykori borászatáról. Számos szőlőfajta volt a Veltelinitől kezdve a Rizling, Kövidinka és Nemes Kadarka adták a finom borokat. Településünkön pincészetek is voltak. A "nagytelep" valóban a legnagyobbnak számított.
A Farkas Testvérek Pincészete országosan ismert volt. Velük kapcsolatban rengeteg közös élmény, emlék elevenedett meg a jelenlévőkben. A délután hátralévő részében a régi emlékek felelevenítése, fotók nézegetése volt a jellemző. Mindenki jól érezte magát. A közösségi identitás erősödik.

Kalendáriumi ülés - szeptember

A település polgármestere, az itt működő intézmények, szervezetek, egyesületek, csoportok képviselői, a lakosság tagjai jelenlétében a kalendárium kapcsán meghirdetett fotópályázat beküldött fotóit tekintettük meg, értékeltük, majd közösen kiválasztottuk a legjobbakat. A levéltári, muzeológus által kért Pusztamérges történetének bemutatására vonatkozó írások, gyűjteményekkel kapcsolatos észrevételek, a közösség tagjaival ezek elemzése, véleményformálása.
Az intézmények, szervezetek, csoportok bemutatták írásaikat, melyek értékelése több órás beszélgetés formájában megvalósult, erősítve ezzel a helyi identitást. A kalendárium lektorálásával, tartalmával, szerkesztésével kapcsolatban is voltak határozott elképzelések. A jeles események, képes beszámolók, rendezvénynaptár, névnapokkal, jeles pusztamérgesi eseményekkel láttatni vélte egy, a település és közösség számára érdekes ünnepeket, évfordulókat, sok esetben olvasmányokat is tartalmazó évkönyv elképzelését.

 

Lakossági kerekasztal - augusztus

Ez alkalommal a Polgármesteri Hivatalban ültünk össze településünk polgármesterének jelenlétében. A rendezvénnyel kapcsolatos feladatok, programok megtervezése, kidolgozása volt a kiindulópont. Az elmúlt évekhez hasonlóan a már hagyománnyá vált helyi szokások, műsorok átbeszélése is központi témája a közös beszélgetésnek. A lakosok és a különböző csoportok, szervezetek szerepvállalása, hozzászólása, ötletei kerültek megbeszélésre. Ezt követően a programok összeállítása következett. Fontosnak tartottuk, hogy nem csak a településünkön élő emberek számára nyújtsunk felejthetetlen élményt, hanem az idelátogatók számára is. Ezért fontosnak tartottuk a felhívást, aminek megbeszélése szintén a beszélgetés központi témájául szolgált. A hosszas beszélgetések, latolgatások után a Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Verseny programja összeállt.

 

BARANGOLÁS A MÚLTBAN - Népi szokásaink

Alapötletnek most azt határoztuk meg a közösséggel, hogy településünket jobbára a szőlőtermesztés és a borászat kultúrája kísérte végig évtizedeken keresztül. Ennek kapcsán régi hagyományként szolgáltak a Szüreti Fesztiválok, bálak. Ezek felelevenítése mindenképpen közösségépítő hatással bírnak. Ennek kapcsán lakossági felhívással énekes, táncos délutánt szerveztünk, egy kis kalácssütögetéssel egybekötve. A programra délután 4 órakor került sor. Különböző korosztály vett részt ezen a programon. Amíg bent ment az éneklés, táncolás, addig kint a kezek sem maradtak üresen. Finomabbnál finomabb kalácsok kerültek kóstolásra. A hangulat bent egyre fokozódott. Mindenki jól érezte magát.

 

Sportos Mérges - júl. 23., júl. 30., aug. 6.

A nyári szabadságolások dacára összejöttek a lelkes fiatalok, fiatalok és idősek - akár az apró gyermekek társaságában - hogy egy motivációs tréner iránymutatásai alapján elkezdjenek egy életmódváltó, mozgásban gazdag programot. Mivel ez jól illeszkedik az elképzelésekbe, ezért a Sportos Mérges keretein belül valósították meg.
Az egy órás, rendkívül hatékony tornát egy életmódváltó kis előadás, egy egészséges táplálkozásról szóló előadás és egy motivációs előadás követte. Rendkívül jó hangulatú napok valósultak meg.

 

Kalendáriumi ülés - július

A jelenlévőkben megfogalmazódott, hogy a kalendáriummal kapcsolatos feladatokat részfolyamatokra osztják, állandó figyelem fenntartása mellett. Rendkívül fontos a lexikális rész és ugyanolyan súllyal kezelendő a 2019/2020-as év. A muzeológusok elkészült munkáira is kíváncsiak, melyet egy későbbi és akár több alkalommal megrendezésre kerülő ülés témájának szeretnénk tudni. A mai ülés központi témája a kalendárium borítólapja volt. A közösség véleménye egyezett. Mi is lehetne egy kalendárium kulcsfontosságú kérdése, mint az alkotás "csomagolása". Ennek kapcsán fotópályázatot hirdettünk ki "Ezek vagyunk mi" címmel. A pályázatra olyan műveket vártunk, melyek Pusztamérges értékeit mutatják be akár önmagukban, akár élményszempontú megközelítéssel és méltón képviselhetnék a települést annak 2019. évi kalendáriumában. A képek témája megkötés nélküli, de kizárólag pusztamérgesi vonatkozású elemek adhatják. Település terei, utcái, Pusztamérgesi Láperdő, Mérges Puszta, temetők, intézmények és rendezvényeik (iskola, óvoda, könyvtár, művelődési ház). Települési szintű rendezvényeken készült fotók, melyek jól érezhetően ábrázolják a közösségi hangulatot. Mezőgazdasággal, állattartással kapcsolatos fotók. Pusztamérges sportja és természetvédelem. A pályázók köre profi és amatőr fotósok képei egyaránt.

 

Értékgyűjtő Klub - helyi értékek kiállítás

Alapötletnek a korábbi kiállítás szolgált. Ezen a vonalon indultunk el. Közösségi értékek felkutatása, bemutatása és megőrzése a cél. A kiállítás tematikája mindenképpen a település értékeire, mind tárgyi, mind szellemi vonatkozásban épül fel. Ötleteikkel, véleményformálásukkal mindenképpen a közösségi identitás erősítése a cél. Hosszas beszélgetés, egyeztetés után közös megegyezéssel született az elhatározás, hogy mi is kerül kiállításra a már hagyománnyá vált Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Versenyen?

 Családi Délután

 


Mozgáskorlátozottak Csoportjának összejövetele

A Mozgáskorlátozottak Üllési Egyesülete pusztamérgesi csoportjának tagjaival az ünnepek közeledtével kerestünk kapcsolódási pontot a csoporttal és újítási lehetőséget működésük és a helyi közösség között. A jelenlévők, akik mindannyian pusztamérgesi lakosok - akik még nem ismerték a TOP 5.3.1. pályázat adta lehetőséget, most megismerhették.
Tájékoztatást kaptak a jelenlévők a közösségbe kapcsolódás, aktivizálás, identitás erősítése és bevonása a közösségépítő tevékenységekbe, közösségi programok, akciók tervezésébe és megvalósításába saját munkájukon, aktivitásukon keresztül.

 KÖNYVBEMUTATÓ

A korábbi rendezvények folytatásaként megszerveztük az eddigi közösségi beszélgetések munkáját, valamint az abból elkészült kiadvány bemutatására irányuló kerekasztal beszélgetést az érdeklődőknek.
A közös múlt felkutatását és dokumentálását a közösségi interjúk nyomán és a pályázattal szinkronban a helyi lakosok bevonásával, aktivitásra hívással valósítottuk meg.
A közösségfejlesztő és a helyi lakosok is érdeklődéssel hallgatták a közösségi beszélgetéseken Balla Vince előadását a régmúlt eseményekről és figyelmüket felkeltette az archívum széles tartalma és témába illeszkedése.
Maguk a helyben élő emberek kérték, hogy tekintve a fejlődés gyorsaságára, a kor információforrásait nem mindannyian tudják kihasználni, legyen egy írott dokumentum melyen követhető az elvégzett munka.
A legtöbb ismeretet mindig a jelentős helyi polgárokkal, véleményformálókkal és az általuk ajánlott további lakosokkal folytatott beszélgetések inspirálták és a polgármesteri hivatallal karöltve létrejött "Tudom, hogy honnan jöttem" c. könyv, melyet azok is nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadtak, akik az eddigi munkában csak külső és távoli megfigyelőként vettek részt.

A pusztamérgesi kertészek

A résztvevők a helyi gazdálkodók, föld- és jelentősebb kerttulajdonosokból kerültek ki, fókuszálva a település mezőgazdasági jellegére és külön kitérve a projektben rejlő támogatási lehetőségekre ismeretterjesztő , fejlesztő előadások, közösségi beszélgetések, összejövetelek és tapasztalatok megosztásával. A tájékozott lakosok, akik közös akarattal és elköteleződéssel élnek településük iránt, szívesen hallgatták a pályázatban rejlő lehetőségeket és saját lehetőségeiken és érdeklődési körükön keresztül beszélgetéssel és ötleteléssel kapcsolódtak a közösségi munkához.

BARANGOLÁS A MÚLTBAN: KTSZ és Alucső üzem

 A korábbi rendezvények sikerén elindulva megszerveztük a közösségi beszélgetések mintájára és az értékőrzés mentén a következő összejövetelt, amely a közösségről való tudás - a közösségi munka szempontjából használtuk ki, mégpedig arra, hogy elősegítsük a közjóért való cselekvést, a közös múlt felkutatását és dokumentálását. A közösségfejlesztő és a helyi lakosok is tájékozódnak aírásos forrásokból, ám legfőbb forrásaik maguk a helyben élő emberek. A legfontosabb és legnehezebb a hihetetlen sebességgel változó jelenünk megértése, s ehhez a legtöbb ismeretet mindig a jelentős helyi polgárokkal, véleményformálókkal és az általuk ajánlott további lakosokkal folytatott beszélgetések, melyek kiegészítik, formálják a már-már végleges formában lévő könyv "Pusztamérges - tudom honnan jöttem" c. helyi kiadványt.

BARANGOLÁS A MÚLTBAN: Helyi Értékgyűjtők Klub

A napos délutánt kihasználva és a korábbi felhívás visszajelzéseként megszerveztük a közösségi beszélgetések mintájára az értékőrzés mentén az összejövetelt, mely a közösségről való tudás - a közösségi munka szempontjából használtuk ki, mégpedig arra, hogy elősegítsük a közjóért való cselekvést, a közös múlt felkutatását és dokumentálását. A közösségfejlesztő és a helyi lakosok tájékozódnak írásos forrásokból, ám legfőbb forrásaik a maguk a helyben élő emberek.
A legfontosabb és legnehezebb a hihetetlen sebességgel változó jelenünk megértése, s ehhez a legtöbb ismeretet mindig a jelentős helyi polgárokkal, véleményformálókkal és az általuk ajánlott további lakosokkal folytatott beszélgetéseket gondoljuk célravezetőnek. Körvonalazódik a helytörténeti kiadvány formába öntése és a szerkesztéssel foglalkozó személyek munkájának összehangolása.

 

Horgász összejövetel

A résztvevők a Pusztamérgesi Horgász Club tagjai, érdeklődő és egyébként természetet kedvelő helyi lakosok, akik közös akarattal és elköteleződéssel élnek településük iránt. Szívesen hallgatták a pályázatban rejlő lehetőségeket. És saját egyesületükön keresztül vizsgálták a pályázatban rejlő lehetőségeket.

Gyógyuljunk humorral! Hofi viccek idézése

A közösségi akciók, tevékenységek, programok, események minden esetben a fejlesztési célokhoz kötődnek. A lakosság legfőképp az aktív cselekvő mag szándéka a bevonáson túl a tartalmas szabadidő, az ún. harmadik hely tartalmas és hasznos kitöltése. A korábbi felhívás visszajelzéseként megszerveztük a közösségi beszélgetések mintájára és az értékőrzés mentén az összejövetelt, mely már konkrétabban a rendezvények rendszerbe rendezéséről, szükségszerűségekről és legfőképpen a közösségről szól.

 

Helyi alkotók kiállítása

Közösségi ötlettől vezérelve jelenleg is a településen alkotó és élő, valamint valaha itt élt alkotók kiállítását terveztük és valósítottuk meg a Móra Ferenc Művelődési Házban. Az érdeklődők már déltől megtekinthették az egyébként alkalmi gyűjteményt a XXIII. Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Verseny keretén belül. A kiállítás a "Csipesz csibétől a faragott Rózsa Sándorig" címet kapta.

Már a hét elején elkezdődtek az előkészületek. Mert még a kiállításra szánt darabok nem is, de már a paravánok, asztalok, terítők kezdtek helyükre rendeződni. Többszöri megbeszélést követően helyükre kerültek az elképzelések.
Nem az alkotás nagysága, értéke és a megalkotás módja volt a mérvadó, de mégis valami rendszert tettünk az elképzeléseinkbe. Balról a terem egyik oldalába kapott helyet a fafaragásokról és díszes házszámtábláiról ismert alkotó Papp Attila munkássága, aki saját maga épített állványzattal készült az alkalomra és édesanyja kézimunkáit, édesapja citeráinak is helyet tervezett.

Szintén Papp Attila munkáját dicséri több lakos segítségével és adakozó kedvével segítve a szüreti, őszi hangulatot idéző sarokban elhelyezett dekoráció. A tárgyak szépen sorban foglalták el helyüket a kerítésen. A régi permetezőn, kötözőanyagon, metszőollón át korabeli kulacsok, vázák, falvédő és horgolt terítő is díszítette a kompozíciót.

Nyárbúcsúztató szalonnasütés

 A résztvevők a kellemes nyár estét kihasználva a Pusztamérges Községi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, érdeklődő és kikapcsolódásra és ezen keresztül közösségi kapcsolatra igényes lakosok , akik közös akarattal és elköteleződéssel élnek településük iránt. Szívesen hallgatták a pályázatban rejlő lehetőségeket. A tűzoltó rendszeres összejöveteleiken túl, nyitnak a lakosság felé és közreműködésükről biztosították a közösség tagjait. Saját egyesületükön keresztül vizsgálták a pályázatban rejlő lehetőségeiket.

2018. augusztus 31.

Értékgyűjtő klub - Közösségi beszélgetés

A közelgő, egész települést érintő rendezvény kapcsán kerestünk kapcsolódási pontot és újítási lehetőséget a meglévő feladatok ésszerű elosztására. a jelenlévők, akik még nem ismerték a TOP 5.3.1. pályázat adta lehetőséget, most megismerhették. Megbeszéltük a szervezetben rejlő és a tágabb közösségnek tanulságul és példaként szolgáló összefogást.
Tájékoztatást kaptak a jelenlévők a közösségbe kapcsolódás, aktivizálás, identitás erősítése és bevonása a közösségépítő tevékenységekbe, közösségi programok, akciók tervezésébe és megvalósításába saját munkájukon aktivitásukon keresztül. Felmerült a helyi értékek, közösségi élet történetének feltárása és a polgárőrök lehetőségei...
Vállalták közös akarattal, hogy a közösségi folyamatban aktívan részt vesznek, a közösségi tervező műhelyeken, részvételi fórumokon legalább egy fővel képviseltetik az egyesületet... a közösségi felméréseken szerepet vállalnak, mint arra a korábbiakban is volt példa. A felmerült lakossági igény, kérést minden esetben továbbítják a projekt szakmai vezetője, a közösségfejlesztő felé.

2018. augusztus 16.

Közösségi beszélgetés 8.

Szemtől szemben a problémákat és az előnyöket felsorakoztatva került sor a végleges Cselekvési Terv megbeszélésére. A kerekasztal beszélgetések, a helyi értéktár, a helytörténeti kiadvány anyagainak gyűjtésének érintésével. A konkrét feladatok, mint a közelgő augusztus 20-i kenyérünnep ötletbörzéje is szóba került, hogy továbbra is kisebb körben elindított közösségi megmozdulások, azok népszerűsítésével vonjuk be a lakosság eddig nem résztvevő részét.

Továbbá: egy következő összejövetelen konkrét, nevekkel és felelősökkel megnevezett feladatok előzetesen is megbeszélésre kerültek - és a legfontosabb a helytörténeti gyűjtés és helytörténeti dokumentumok archiválása.

2018. július 31.

Közösségi beszélgetés 7. / Cselekvési terv megvitatása

Tényleges tárgyalások folynak és megállapodások születtek a helyi identitástudat és kohézió erősítését célzó intézkedések, programok megvalósításában. A technikai és adminisztrációs problémák megbeszélése, felhívás együttműködésre és további bevonásra. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy közös összefogással, mint azt a korábbi közösségi beszélgetések is igazolják, összefogás érhető el.

2018. július 10.

 

Családi Nap

 

2018. június 30.

 

Közösségi beszélgetés 6.

A majálisból kiindulva ismét kültéren került megrendezésre az esemény és a helyi kézműves papírfonók társaságában folytattuk munkánkat. Az esetlegesen újonnan érkezetteknek átadtuk a folyamat tudnivalóit, és a közösségi felmérés vonalán indultunk el a helyi cselekvési terv tematikájának ismertetéséig és a tervek megbeszéléséig.
Megfogalmazódott a helyi történeti kiadvány mind tartalmi, mind küllemi elemeire nézve is az elvárás és a hivatalos szakemberek munkáján túl elhatároztuk, hogy a lakosok széleskörű bevonásával, idősek megkeresésével, fiók aljában lapuló kincsekkel egészítjük ki a gyűjtést, melyet a tervben rögzítettünk is.
További ígéreteket kaptunk a képviselőktől és a polgármester úrtól, hogy rendszeres falugyűléseken és kerekasztal beszélgetéseken folytatjuk a párbeszédet.

2018. június 8.

 

Közösségi beszélgetés 5.

A majális kereteit túlnőve, a jelenlévők aktív párbeszédére számítva beszélgetést szerveztünk egy közösségi programon. Ismertettük a a közösségi felmérés menetét, irányait és a válaszadók arányszámait. Azok, akik egyébként nem biztos, hogy zárt térben bevonhatók lettek volna, érdeklődéssel figyelték az eseményeket és tartalmas hozzászólásaikkal gazdagították ötlettárunkat a hogyan tovább tekintetében. A mezőgazdasági kérdésekben magas válaszadás mellett érdeklődés mutatkozik a kert, az állattartás, a pusztamérgesi gazdálkodás kérdéseinek vizsgálatára, rendszeres tapasztalatcserékre, szakemberek előadásainak megszervezésére. A kulturális kínálat bővítése egyértelmű és vendég előadókkal és a helyi sportolókkal, világjárókkal rendezett programokra van igény.
Megosztott a település lakossága a képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal munkájával, ezért további kerekasztal beszélgetéseket és falugyűléseket szervezünk, melyekre meghívjuk az aktív és kevésbé aktív közéleti szereplőket is, hogy lehetőséget kapjanak az állásfoglalásra és a közösségi életben való részvételre.

A közösségi összefogás kérdéseiben nagyra értékelték a civil szervezetek munkáját, melyet további közösségi beszélgetésen kiaknázunk és a további együttműködés lehetőségeiről egyeztetünk. A turisztika valaha volt színvonalát még mindig emlegetik a lakosok és a résztvevők, de többségük nem tud hozzájárulni annak újra indításához. A természetvédelmi területeket az emberek ismerik és szívesen ki is látogatnak oda akár szervezett formában is.

2018. május 1.

 

Közösségi beszélgetés 4.

Átfordult a lelkes közösség munkája a szóbeli, egyéni beszélgetésekből a szélesebb kört megmozgató közösségi felmérésig. Az interjúk részletes megbeszélésén túl a megfogalmazódott kérdéseket rögzítettük, hogy azok a segítők, önkormányzati dolgozók, civilek, az általános iskola és óvoda kollégáin keresztül mindenkihez eljussanak. Megállapodtunk abban, hogy nyilvánosan elérhető a Művelődési Házban, mely a helyi információs pont is. A kijuttatott kérdőíveket célirányosan és ahol szükséges, többszöri nekifutással kérjük vissza azok kitöltése után.
Az interjúkon megfogalmazott kérdéseket kapcsolatba fogalmaztuk meg a kérdőív tartalmát. Sorrendben az anonim alapadatokon személyes adatok, melyek korra, nemre, iskolai végzettségre és foglalkozásra kérdeznek, Pusztamérges gazdasága, az esélyegyenlőség következett. Sokakat foglalkoztat és a közösségfejlesztést a kultúrával kapcsolják össze, programokat várnak. Erre kérdeztünk rá a IV. pontban. Majd a közösségi összefogása jelenlegi és korábbi formáit és a benne rejlő lehetőségeket boncolgattuk.
A turisztika és természetvédelem után a szabadidőre kérdeztünk rá, és külön pontban fogalmaztunk az ifjúság életének részleteiről és lehetséges mozgósításáról. A biztonság és a település összességre vonatkozó kérdésekben kifejtős válaszokat várunk, melyeket további közösségi beszélgetéseken nézünk át, miután értékeltük és lezártuk a kérdőívezés szakaszát.

2018. április 25.

 

Közösségi beszélgetés 3.

 A közösségek részvételével megvalósuló felmérés és tervezés szakaszában egymás közül kiváltak azok a személyek, akik leginkább magukénak érzik a feladatot, hogy közösségi interjúk sorozatával tudjanak meg közösségükről a legtöbbet a falu lakóival folytatott személyes beszélgetések által. A kezdeményezés, a lakosság megszólításának és bevonásának egyik fontos módszere, a helyi közérzetre, az egyén és a közösség kapcsolatára, a helyi identitás tartalmára, a közösségi fejlesztési elképzelésekre és a cselekvési kapacitásra kérdez.
A tevékenység célja: a közösségi interjú célja főként az, hogyhogy bekapcsolódásra, a közösség, a helyi társadalom életében történő cselekvő részvételre mozgósítson. Azt várjuk az interjúzástól, hogy kialakul a helyi kezdeményezők köre, megindul a helyi önkéntesek kiválasztódása, egyfajta hálózati kezdeményezés. Körvonalazódik egy kép a helyi identitás tartalmáról, a helyi fejlesztési elképzelésekről és erőforrásokról, s a megkérdezettek cselekvési hajlandóságáról.

2018. április 12.

Lakossági információs fórum

A közösségeket fejlesztjük – szakemberek segítségével - hogy a lakosok, azaz mi magunk visszanyerjük a hitet a közösség erejében. A múltból gazdálkodva egy önmagáért kiálló, tevékeny közösséget hozunk létre. A helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálatán és aktualizálásán túl a helyi összetartozás erősítésének megtervezése a cél és a bűnmegelőzést és a közbiztonság javítását segítő programokat szervezünk. Első lakossági fórumunkon a Cselekvő Közösségek mentora lesz segítségünkre - amelyet még sok-sok közösségi beszélgetés követ majd...

2018. április 10.

 

Közösségi beszélgetés 2.

Egy hónapja beszélgettünk arról, hogy hogyan lehetne a pályázat adta nagyszerű lehetőséget kihasználni. A feladat nagyságát mutatja, hogy számtalan probléma, felvetés került felszínre, melynek egy következő, a mostani közösségi összejövetelen gondoltunk át és tárgyaltunk meg. Jelenlévők lelkesen keresték a kiutat, a járható lehetőségeket az egyén és a közösség kapcsolatának megerősítésére a településen belül. Ráismertek, hogy ügyeik közösek, igaz eltérő mértékben tudnak lelkesedni a felmerült feladatokért. Ismét a kultúra, a színjátszó kör, felnőtt énekkar került előtérbe, valamint a könyvtár jó gyakorlata, melyet az egész településre ki kellene és lehetne terjeszteni. Ott ugyanis hónapról hónapra a lakosok egy kis csoportja elbeszélget Pusztamérges múltjának egy kis darabjáról. Csak úgy özönlenek az ötletek, hogy kit hol kellene megkeresni, hogy életének egy darabkájával, annak közkinccsé tételével hogy lehetne maradandót és a fiatalok által személyes családi érintettségük által látogatottat és népszerűt alkotni.

Körvonalazódni látszik az induló közösségfejlesztési folyamat. Egymásra épülő részfeladatokrévén feltárul az értékekkel és közösségi problémákkal kibontakozó elképzelés. Az egybegyűltek további segítséget igényelnek, melyet a Cselekvő Közösségek mentora meg is tud adni. Kezdő lépésként egy szélesebb körű fórum kerül megrendezésre, ahol további résztvevőkre számítanak és egy mozgalmat, egy cselekvéssorozatot szándékoznak elindítani. A legfontosabb ügyeket kiválasztják, együtt sorrendbe állítják és a következő beszélgetéseken az aktuális témakört járják körül.
Most a legfontosabb a fórum megszervezése. Népszerűségének, látogatottságának növelésére helyi archívumunk kezelőjét hívjuk segítségül, hogy egy még széles körben be nem mutatott filmet tegyen közkinccsé. Készülünk falugyűlés jelleggel a megválaszolásra váró kérdések kezelésére de csak a közösség és azok feladataival kapcsolatban.

2018. március 7.

 

Közösségi beszélgetés 1.

Megfogalmazódott a résztvevőkben az igény a pályázat adta lehetőségek kihasználására, mert a fiatalok elvándorolnak, az eladósodó lakosság identitását hátrahagyva éli bezárkózottan, elszigetelten az életét. A helyi közösségek mérsékelten aktívak, ritkán mutatkoznak. A fiatalság a városba orientálódik.
Lényeges és a jövő szempontjából elengedhetetlen, hogy a helyi hagyományok végre fel legyenek sorakoztatva, rendszerezve és a lakosságnak elérhetővé legyenek téve. Mert a korábbi események és szokások valamint a helyi neves események, a gyökereink kezdenek a feledés homályába veszni.
Ahhoz, hogy a valódi igényekre tudjuk építeni az elképzeléseinket, mindenképpen közösségi aktivitásra van szükség. Közösen kell meghatározni céljainkat és ötleteinket, hogy mit tartunk a múltból kiemelésre érdemesnek a jövő generációi számára. És el kell határoznunk, hogy teszünk is érte, ha mindenki csak a saját háza, családja tájáról is, de hozzájárul egy helyi értéktár kialakításához, kezdetben értékmentő munkához.

Több hozzászóló is biztatta a jelenlévőket és a település szerepvállalóit, hogy népszerűsítsék a pályázat adta lehetőségeket. Mert ha a helyi önkormányzati képviselőkre gondolunk, ők is úgy tehetnek a településükért a legtöbbet, ha saját táborukat, saját körüket bevonják az ismeretek széleskörű elterjesztésébe.
Helyi rendezvények már eddig is voltak a településen, de abban egyetértettek a jelenlévők, hogy a kultúra közvetítésében vannak még tennivalók. Továbbá - mezőgazdasági település lévén - nem szabad veszni hagyni a falu mezőgazdasági tudásanyagát, szőlészettel és borászattal összefüggő hírnevét. Igény merült fel a közösségen belüli párbeszédek indításának, mert jelenleg nincs kialakult formája ezeknek. Továbbá kérték a jelenlévők, hogy a falu első embere is hívja őket többször falugyűlésekre, ahol hozzászólásaikkal, javaslataikkal a látszólag megoldhatatlannak tűnő problémák közösségivé tételével előrelépés érhető el.

2018. február 15.