Tartalomjegyzék

 A "Cselekvő közösségek" pályázat keretében megvalósított helyi programjaink 2018. tavaszától

A programok - időpontjain kívül - azok jellege is szerepel. A felhívások, meghívók mellett ismertetésre kerülnek a folyamat várható hatásaival és kapcsolódó rendezvényeivel egyetemben. Az eseményekről a dokumentálhatóság

 

Virtuális emlékkönyv megbeszélés

Az esemény 19.30-ra volt meghirdetve a Pusztamérgesi Szakközépiskolai Kollégium melletti szervízútnál. A megemlékezésre folyamatosan érkeztek a lakosok. A legfiatalabbtól az idősebbekig. Mindenki örült a személyes találkozásnak, hiszen március óta ez volt az első olyan nyilvános esemény, amelyen részt tudtak venni  a lakosok, a márciusban kialakult vírus helyzet miatt. A legkisebbek a Szakközépiskola melletti füves foci pályán játszottak, örültek a találkozásnak, az idősebb korosztály is megtalálta a hangot egymás között. Közben halk zene szólt, amely fokozta a megemlékezés hangulatát. A 20.20 perckor kezdődő tűzgyújtásra már szép számban gyűltek össze a tábortűznél. Fontosnak tartottuk, hogy a kezdéskor már este legyen- a tűz hangulata és látványa sötétedés után érezhető át igazán. Az egy időpontban való tűzgyújtás pedig még inkább erősíti a közösséghez tartozás érzését.
A tűz mellett gyertya  és  mécses gyújtására is lehetőség volt, amely szintén fokozta az est hangulatát. 20.20-kor lángra lobbantottuk az összetartozás tüzét. Néma csendben, halk zeneszó mellett szemet gyönyörködtető volt a magasba felcsapó lángok látványa.  Nagyon meghitté varázsolta a közösségi hangulatot. Egy újabb közös élmény, mellyel erősödik a lakosság közötti összetartozás. Egy rendkívül jó hangulatú estében volt részük a programon résztvevőknek.

 

Virtuális emlékkönyv megbeszélés

A virtuális emlékkönyv megbeszélést a Móra Ferenc Művelődési Házban hirdettük meg a lakosok részére 17 órai kezdettel. Mivel ez volt az első virtuális emlékkönyv megbeszélés, ezért mindenki figyelemmel, érdeklődve állt hozzá. Ismét egy remek alkalom, ahol a közösségi hovatartozás, az emberek közötti kapcsolat erősödik, akár új emberi, közösségi kapcsolatok születhetnek. Először magáról az emlékkönyv fogalmáról, jelentéséről esett szó. Ezáltal a régi emlékek is felelevenedtek, hiszen az idősebb generációnak régi szép emlékeik vannak az emlékkönyvek kapcsán. Az emlékkönyv tartalmi összetételének átbeszélése volt a központi téma. Miről is szóljon, mit tartalmazzon, mit foglaljon magába az emlékkönyv. Természetesen Pusztamérges, településünk köré fog rajzolódni mind a régmúlt, mind a jelen eseményei egyaránt. A címe önmagáért is beszél. Az emlékkönyv fogalma alatt manapság elsősorban a nevezetes események, híres emberek születésének, halálának kerek évfordulója alkalmából kiadott műveket általában visszaemlékezéseket és tanulmányi-gyűjteményeket értjük. Hosszas latolgatás után, egymás véleményeit szem előtt tartva, szeretnénk, hogy ez a virtuális emlékkönyv minden generáció érdeklődését felkeltse, könnyen hozzáférhető, áttekinthető legyen. Pusztamérges emlékeit, értékeit bemutató fényképeket, hozzájuk tartozó kis leírásokat, településünk programjairól, pályázati programok megvalósulásáról készült fotókat, rövid leírásokat közvetítene a lakosok fele online felületen keresztül. Ezáltal tovább erősödne a településünkön élők közötti kommunikáció, kapcsolatfenntartás. Egy rendkívül tartalmas délutáni programban volt része az egybegyűlteknek.

 

Kalendáriumi ülés

Településünk polgármesterének, az ülésen megjelentek közreműködésével a központi téma a 2020-as kalendáriumi könyvbemutató megszervezése, átbeszélése volt. Az évkönyv tartalmi jellege milyen hatással lesz a közösségi életre, a kapcsolatok miként erősödnek. Cselekvő magatartást alakít ki, örömteli tevékenységekre ad lehetőséget. Elősegíti, hogy a települést érintő információk eljussanak a közösséghez, nyilvánosságra kerüljenek, ami által a közösségi identitás erősödik, inspiráló légkör alakul ki. A könyvbemutatót plakáttal, lakossági felhívással, szórólappal hirdetnénk meg. Egy délutáni időponthoz kötnénk ezt az eseményt - korábbi rendezvényeink számbavétele alapján - hogy a lakosok számára ideális legyen, esetleg még a hétvége is szóba került. (ennek tisztázására még sor kerül)

A bemutató tematikájának átbeszélése, forgatókönyve. Mivel ez az első kalendárium, ami a településünkhöz kapcsolódik, ezért mindenképpen olyan bemutatót szeretnénk, ami összekovácsolja az itt élő embereket. Közös találkozás, beszélgetés lehetőség a kapcsolat fenntartására, annak erősítésére.
A 2021-es kalendárium kapcsán is felvetődött néhány kérdés, ötlet, javaslat. Mindenképpen fontosnak tartjuk a lakosok véleményét, ezért fő véleményformálónak mindenképpen az első kalendárium véleményezését tartjuk majd szem előtt. Természetesen más véleményformáló eszközöket is alkalmazni fogunk. Ehhez a soron következő kalendáriumi ülések rendkívül segítségünkre szolgálnak. Megfogalmazódott a jelenlévőkben, hogy ezt a feladatot részfolyamatokra osztják, állandóan fenntartott figyelemmel kísérik. Rendkívül fontos a lexikális rész és ugyanolyan súllyal kezelendő a 2020-as év is.