Kakaspörkölt 2010.

2020. április. 28. | Emlékkönyv | Csala István

EGY KIS MÚLTIDÉZÉS 2020. tavaszán, a részleges karantén idején - ki ne szeretne "ráérő idejében" régi fotókat nézegetni? Múltidézőnk részeként - sok egyéb terv, ötlet mellett - fotógalériánk rendezgetése, rendszerezése is történik. Ennek apropóján a hajdani fotók segítségével egy kicsit felelevenítjük a 10 évvel ezelőtt történt eseményeket. A nap a Kószó Pincében kezdődött, a rezesbanda (Halasi Hangulat Zenekar) húzta a hívogatót - és az esti bálat is ők muzsikálták végig. A táncosok lovas fogatokkal járták az utcákat, a bográcsok mellett és a színpad környékén is zajlott az élet - mint általában egy falunapi forgatagban szokás. Annak idején nagyobb népszerűsége volt a háznál főzésnek: családok fogtak össze, messze élő rokonok látogattak haza ekkor, hogy megosszák egymással az utolsó találkozás óta történt dolgokat. Barangoljunk most együtt a múltban!

Köszöntő a szertárból

2017. szeptember. 30. | Emlékkönyv | Csala István

Pusztamérgesen az önkéntes tűzoltás már több mint 75 éves, egyesületi formában működik és ellátja a településen a tűzoltási, katasztrófavédelmi feladatokat. Munkáját egy Észak-Rajna-Wesztfália tartománytól kapott Magirus  Deutz gépjármű fecskendő segíti, amelynek karbantartását, műszaki állapot megőrzését szintén az egyesület látja el. Az önkéntes tűzoltók a polgárőrség sorait is erősítik. Együttműködnek a falu közbiztonsága, lakóinak élet- és vagyonbiztonsága megteremtésében, a településen a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában a rendelkezésre álló személyi feltételek és anyagi, technikai eszközök célszerű, összehangolt alkalmazásában.
Az egyesület tagsága havonta találkozik, ahol értékelik az eltelt időszak eseményeit, vagy szerencsés esetben eseménytelenségét. Rendszeresen részt vesznek megyei,- országos és egyéb versenyeken felnőtt és ifjúsági kategóriában, ahol rendszerint dobogós eredménnyel térnek haza.