Közelgő események

Események nem találhatóak

ADÓügyek 

SZOCIÁLIS

IGAZGATÁS

EGYÉB
nyomtatvány

E-ügyintézés

kötöttség nélkül időpont foglalás vagy beadhatja nyomtatványait otthonról

Pályázataink 
összefoglaló
Közbeszerzés 
dokumentáció
Statisztikák 
jelentések

Fotógaléria

Események, rendezvények, amit szívesen visszanézünk

Napra és órára ­pontosan egy évre a kolumbiai és marokkói fotóséta után, 2018. december 28-án Indiába kalauzoltam el a kedves érdeklődőket a pusztamérgesi könyvtárban. Helyi kapcsolatok és közös berlini egyetemi éveink kapcsán jutottunk el a barátaimmal a világ második legnépesebb országába. India hatalmas méreteit egy magyar embernek nehéz elképzelni, hiszen nem csak területe (3 287 263 km2), népessége (1 339 180 127 fő) de egy-egy városának lakossága (főváros Új Delhi: 16 314 838 fő, Mumbai: 18 414 288 fő) is többszörösen meghaladja a magyar adatokat.

Érkezésünk egybeesett a Holi fesztivállal, az indiaiak tavaszköszöntő ünnepségével, amikor a tél elűzését máglya gyújtással, a tavasz vártát pedig színekkel ünneplik. Táncolnak és színes porokat szórnak egymásra az emberek, így üdvözölve az új évszak eljöttét.  Mi is részt vettük egy ilyen színes ünnepségen, ahol a nap végére csak a fogaink maradtak fehérek. Pune városában ünnepeltük a Holi fesztivált, és itt több indiai család is vendégül látott minket. Megízleltük az ízekben gazdag házi indiai ételeket, melyeknek alapanyaga a megannyi finom illatú fűszer. A könyvtárban megillatozhattunk különböző fűszer keverékeket (masalákat), a híres tandoori és garam masala keverékeket is.

Punéból dél Indiába, Kerala térségébe vezetett az utunk. A kb 1300 km-es utat vonattal tettük meg, ami 26 órába telt. A magas hőmérséklet és páratartalom ezen a vidéken egészen elképesztő. Kochi városában a helyi halászok külünleges kínai halászhálókkal halásznak, melyeket a motorkerékpár motorjának segítségével emelnek ki a vízből – szerencsés esetben némi hal zsákmánnyal a hálóban. Egy kötél fonó kisüzemben megfigyeltük, hogyan készül a kókuszdió rostjaiból erős kötél, melyből egy darabot a könyvtárban is szemügyre lehetett venni. A csatornákra és nyílt vízre épült Alleppey kis városában a szállásra is alkalmatos nádtetős hajók úszkálásában és a zöldellő rizsföldekben gyönyörködtünk. Egy hagyományos banánlevélen felszolgált ebéddel vendégeltek meg minket a nap során.  Munnar térségében a teaültetvények lankáiról nem tudtunk elegendő fotót készíteni. A tea levél szüretelése folyamatosan zajlik a meredek lejtőkön elhelyezkedő teacserjékről. Egy botanikai túrán megismerkedtünk több, mint negyven féle fűszer eredetéről. Többek között láttunk szegfűszeg fát, kurkuma növényt, terméseitől roskadozó füge fát, ananász bokrot, bors cserjét és a fekete bors szárítási folyamatát is megismertük. Goa térségében együtt élveztük a tengerparti strandolást a tehenekkel is, az indiaiak szent állataival, akiknek szabad járásuk volt a parton. Tehén ürülékből és vizeletből kozmetikumokat is gyártanak, a könyvtárban láthattunk mosogatásra és fürdésre is alkalmas szappanokat. Mumbaiba visszatérve, a város közepén az egészen elképesztő hatékonysággal működő Dharavi szegénynegyedbe látogattunk el. A napi pár száz forintos keresetért az ott élő és dolgozó emberek veszélyes vegyszerekkel dolgoznak hiányos higiéniai körülmények között. Mégis a beérkező műanyag hulladék 80%-át képesek újrahasznosítani. (Mialatt Nagy Britannia műanyag hulladékának csupán 23%-át képes újra felhasználni.) Indiában utaztunk földön, vízen és levegőben is. Kedvencem az autoriksa volt, mely gyorsan eljuttatott a célpontunkba és még jót is szellőzött az utas a menet során.

A könyvtárban a hagyományos kurti viseletet, ékszereket, dísztárgyakat, képeslapokat, szappanokat és illatozó fűszereket lehetett megtekinteni. A Bombay Mix nevezetű fűszeres indiai csemegével köszöntem meg mindenkinek a kedves és megtisztelő figyelmét az est folyamán. A csemegéhez kiválóan illett Edit néni finom gyömbér likőrje. Utólag is köszönöm az esemény megszervezését és az érdeklődők figyelmét.

Kószó Anita

Pozitív gondolat

Nyitott szemmel kell járni, és észre kell venni mindazt, ami bátoríthat. Keress olyan embereket, akik már elérték azokat a célokat, amelyeket te tűztél ki magad elé. Ha olyanokkal találkozol, akiknek ez nem sikerült, fogadd meg, hogy te jobban fogod csinálni! Képes vagy rá!.

Daryl Bernstein
író, vállalkozó

 

 

Mikor Istenre bízom a sorsom, érzem, hogy Isten nem ad föltétlen jogot ehhez. Hinnem kell benne, hogy a "madárka tolla se hull ki" az Ő akarata nélkül, de nincs jogom vaksi bizalommal mindent az Ő kezébe tenni le; Isten reám is bízta, hogy csináljam és igazítsam a sorsom. S csak ha vállalom ezt a feladatot, akkor segít.

Márai Sándor
magyar író

Achim
Student


Tisztelt Lakosság!

Az új típusú koronavírus fertőzés terjedésének a lassítása miatt elrendelt intézkedést, jó tanácsot, tájékoztatót gyűjtöttük össze ebben a bejegyzésben.
A LISTÁT FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!
Összegyűjtöttük a község közösségi oldalán is közzétett felhívásokat, hogy rendezetten, egy helyről elérhetőek legyenek. Részletes tájékoztatók és tudnivalók a Kormány által létrehozott és karbantartott

www.koronavirus.gov.hu
oldalon találhatók!

Vigyázzanak magukra és vigyázzanak egymásra is!

COVID-19 felhívások - Frissítve!

Időjárás

booked.net

Havi Mini Eseménynaptár

Látogatóink

Flag Counter

Go to top