Évek óta a legeredményesebb időszakot tudhatja maga mögött a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Szakmai szervezeteik pályázatán közel 700 ezer forint értékben kaptak felszerelést, az önkormányzatnak is lehetősége volt támogatni őket és az SZJA 1% felajánlás érdekében tett kampányuk is eredményes volt.

A megyében 20 önkéntes szervezet kötött együttműködési megállapodást a hivatásos tűzoltósággal, ebből 19 szervezet - köztük a pusztamérgesi is - eredményesen pályázott technikai eszközökre és védőfelszerelésekre.
A kapott technika legfontosabb része az a 2 db EDR rádió, amely a tűzoltóság(ok) körében rendszeresített eszköz, lehetővé teszi a beavatkozó egységek, a vezetési törzs és a parancsnokság közötti kommunikációt még kedvezőtlen terepviszonyok és rossz vételi feltételek között is. A felszereléseket sajtótájékoztató és köszöntő keretében december elején vették át az egyesület képviselői.

Miután kiderült, hogy milyen eszközöket kap az egyesület, tervezhetővé vált, hogy mit kell még beszerezni a hatékony feladatellátáshoz. Így a képzeletbeli karácsonyfa alá egy új motorfűrész is kerülhetett, ami természeti károk esetén nyújthat segítséget a régi - ilyen feladathoz nagy és nehéz - javításra szoruló fűrész kiváltásához.
Az önkormányzat 2018-ban bevezetett, a civil szervezetek működését segítő támogatási rendszere is stabilabbá tette a működést. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az önkormányzat saját tulajdonát képező készenléti helyiség fenntartási költségeinek finanszírozásáért és anyagi támogatásért "cserébe" az egyesület intézi a tűzoltó gépjármű javítását, műszaki vizsgáztatását is a tűzvédelmi feladatok ellátásán felül.
Ezekről a változásokról és a 2019. évi tervek megvitatásáról szóló közgyűlését február végén tartja az egyesület.

Csala István, Szent Flórián ÖTE elnök